o Platformă cât o Industrie

Smart City România este un produs digital creat pentru toate persoanele implicate în dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din România.

PENTRU COMUNITĂȚI INTELIGENTE

COMUNITATE

te conectezi cu toți factorii decidenți, liderii și experții din industrie

VINZI

decidenți din administrația locală caută soluțiile tale

CUMPERI

soluții și produse testate și implementate în diferite proiecte

De ce noi

Asociația Română pentru Smart City este principala autoritate a Industriei Smart City din România care reunește experți și profesioniști din fiecare domeniu relevant industriei, dar și peste 250 de parteneri naționali și internaționali.  Scopul nostru este de a dezvolta comunitățile creativ-inteligente din România, iar pentru a face acest lucru ne concentrăm activitatea asupra pilonilor și a ecosistemului Smart City.

Asociația Română pentru Smart City (ARSC) este pe lista partenerilor selectați pentru elaborarea Programelor Operaționale și a Acordului de Parteneriat 2021 – 2027, publicată de Ministerul Fondurilor Europene, în luna iulie 2020.

Suntem o asociație recunoscută la nivel internațional, suntem membri a The World’s Smart Cities Organization, dar și în diferite comisii consultative, organizații și grupuri de lucru și avem parteneriate în diferite programe naționale și internaționale pe ecosistemul Smart City.

Misiunea noastră

Misiunea ARSC este crearea Industriei Smart City în România – Misiune asumată și în plină dezvoltare!

Având în vedere că în acest moment avem aproape 600 de proiecte de Smart City în toată țara, că avem o Strategie Națională de Smart City în lucru, că cele mai importante companii din industrie sunt prezente în diverse proiecte (Orange, Microsoft, Dell EMC, Telekom, Asseco – vezi aici lista de membri și prieteni ARSC), că numai în ultimii doi ani au pornit peste 200 de proiecte și inițiative de Smart City – putem considera că România are o Industrie de Smart City. Sigur, aceasta nu este la dimensiunea potrivită sau la potențialul real al țării sau poate nu este atât de dinamică cât ne-am dori noi sau poate nu a generat încă atât de multe proiecte cum am vrea. Adevărul este că România reală se dezvoltă. La fel și Industria de Smart City!

Prin urmare, România reală are nevoie de o Industrie Smart City puternică, dinamică, inovatoare dar, mai ales, conectată la realitatea comunităților noastre.

Aceasta este misiunea Asociației Române pentru Smart City – Dezvoltarea Industriei Smart City!

sigle parteneri platforma smart city3
sigle parteneri platforma smart city4
sigle parteneri platforma smart city2
sigle parteneri platforma smart city5
sigle parteneri platforma smart city1

Totul a început cu asumarea viziunii

Viziunea asociației urmărește dezvoltarea unei rețele naționale de comunități smart, unde comunitatea să poată implementa proiecte de Smart City care vor dezvolta sustenabil și responsabil centrele urbane. ARSC s-a angajat să dezvolte o structură care să lege nevoile urbane ale cetățenilor cu resursele comunității academice și ulterior cu soluții și tehnologii oferite de companii. Într-un final, feedback-ul cel mai important este cel din partea societății civile.

Obiectivele asumate de ARSC:

 • Dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din România;
 • Crearea canalelor necesare pentru prezentarea produselor și serviciilor Industriei Smart City;
 • Promovarea conceptelor Smart City în rândul decidenților;
 • Promovarea intereselor comunităților locale în raport cu organismele centrale;
 • Participarea la lucrările Comisiilor de specialitate în Parlamentul European și Parlamentul României privind promovarea unei legislații mai facile și care să ajute la dezvoltarea comunităților;
 • Realizarea unor studii și a unor lucrări de specialitate privind dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale din România;
 • Protejarea drepturilor membrilor săi și reprezentarea intereselor acestora în raport cu autoritățile locale și centrale conform statutului ARSC;
 • Educarea decidenților privind conceptele Smart City;
 • Consolidarea legislației românești pentru o mai bună dezvoltare a centrelor urbane;
 • Participarea activă la elaborarea strategiilor și programelor naționale privind dezvoltarea locală;
 • Identificarea vulnerabilităților legislative ce pot duce la diminuarea sau stoparea implementării programelor necesare comunităților locale;
 • Participarea activă la implementarea și actualizarea legislației;

Rezultatele noastre:

 1. Editarea primei reviste dedicate Industriei Smart City – Smart City Magazine (apare trimestrial din decembrie 2016);
 2. Introducerea celor 8 standarde internaționale ISO în legislație;
 3. Realizarea primului Audit Smart City din România;
 4. Organizarea programului național Caravana Smart City care promovează beneficiile implementării conceptului și a soluțiilor smart city. Programul are și rol educativ al decidenților în privința noilor tehnologii și cum pot acestea îmbunătății viața locuitorilor dintr-o comunitate. Caravana este un program anual (din 2017) care se desfășoară în cele mai importante regiuni ale României. Programul este realizat Sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei;
 5. Organizarea primelor cursuri de Smart City din România;
 6. Organizarea Galei Anuale a Premiilor Smart City Industry Awards din 2016;
 7. Organizarea târgului de vânzare anual Smart City Urban Projects;
 8. Încheierea unor protocoale de colaborare cu Ministerul Energiei, Ministerul Apelor și Pădurilor, Camera de Comerț și Industrie a României, Asociația Administratorilor Publici din România, Universitatea Politehnica București, Universitatea Ecologică București, Universitatea București – Facultatea de Geografie, Universitatea Spiru Haret, Camera de Comerț și Industrie România-Israel precum și alte parteneriate valoroase cu ajutorul cărora ARSC realizează acțiuni de informare, educare și dezvoltare;
 9. Organizarea de grupuri de lucru (ministeriale, experți, etc.) privind semnalizarea celor mai importante probleme ale industriei dar mai ales identificarea de soluții privind rezolvarea acestora. În acest sens, ARSC are întâlniri periodice cu factorii decidenți.

Pentru a vă înscrie în cea mai puternică organizație a Industriei Smart City din România, accesați linkul de aici.

Informații suplimentare:

– Asociația Română pentru Smart City este pe lista partenerilor selectați pentru elaborarea Programelor Operaționale și a Acordului de Parteneriat 2021 – 2027, publicată de Ministerul Fondurilor Europene, în luna iulie 2020.

– Asociația Română pentru Smart City este membru în Consiliul Consultativ care funcționează în cadrul MCSI pentru realizarea Strategiei Naționale Smart City a României.

– Asociația Română pentru Smart City a creat Comitetul Tehnic CT 297 pentru implementarea ISO-urilor Smart City în România.